• thumb Naast het optreden van de Congolese band Staff Benda Bilili, heeft het Zomerparkfeest ook een bijzondere film over de band en hun lange weg naar succes geprogrammeerd: Benda Bilili!. De film kreeg in mei staande ovaties op het prestigieuze filmfestival van Cannes en gaat eind augustus in Nederland in première. Het ZPF biedt een unieke kans om de film én de band in één weekend te zien. Het Zomerparkfeest vraagt met deze film tevens speciale aandacht voor de Millenniumdoelen, basisafspraken voor een betere wereld die door 190 wereldleiders zijn ondertekend. De leden van Staff Benda Bilili zijn het afgelopen jaar uitgegroeid tot rolmodellen voor de derde wereld. Ze zijn hiermee de verpersoonlijking van de Millenniumdoelen.

    Het verhaal van Staff Benda Bilili is als een sprookje. De meeste leden zitten in een rolstoel als gevolg van polio en leefden op straat in Kinshasa. Een Franse filmploeg ontdekte de band, volgde ze vijf jaar lang en hielp met de opnames van hun eerste cd. Inmiddels speelt de band op alle grote podia in de gehele westerse wereld. De Engelse kwaliteitskrant The Guardian prees Staff Benda Bilili deze maand nog als beste band van het weekend op Womad, het meest prestigieuze wereldmuziekfestival ter wereld:

    “This year's Womad will be remembered for a real-life world-music fairytale, featuring Staff Benda Bilili. Four of them came on in wheelchairs, another was on crutches, and they were the most rousing, enthusiastic performers of the weekend. (..) They were brilliant. And they are not a novelty band.” www.guardian.co.uk/music/2010/jul/25/womad-2010-review

    Het verhaal van Staff Benda Bilili laat zich nog het best vergelijken met dat van de Cubaanse supergroep Buena Vista Social Club. Ook hier was het de combinatie van een mooie film en een fantastisch swingende band die zorgde voor wereldfaam. Staff Benda Bilili speelt zaterdag 28 augustus om 20.15 uur op het hoofdpodium tijdens het Zomerparkfeest. De film Benda Bilili! wordt tweemaal in de Spiegeltent vertoond: eenmaal op vrijdagmiddag en nog eens op zaterdagmiddag.

    De filmvertoning is mede mogelijk gemaakt door NCDO, Stichting Mondiaal Platform Venlo, FAIRliefd en Woningstichting Venlo-Blerick. Het Zomerparkfeest wil met dit project aandacht vestigen op de Millenniumdoelen en het feit dat iedereen in de wereld gelijke kansen verdient. Staff Benda Bilili laat zien dat het mogelijk is om vanuit kansloze positie (een rolstoel in Congo) toch succes te oogsten. De band is daarmee een lichtend voorbeeld. Het feit dat de bandleden gehandicapt zijn is voor het Zomerparkfeest nadrukkelijk niet de reden om de act te boeken – de kwaliteit van band én film staat voorop – maar de hoopvolle boodschap die de band uitdraagt (en hun roep om iets te doen aan polio in de derde wereld), is een dankbaar onderwerp om te ondersteunen.