• thumb Op de Belgische TV werd niet zo lang geleden de kenniskwis 'De Slimste Mens Ter Wereld' uitgezonden. De naam van de uiteindelijke winnares is me ontschoten, maar de naam van de nummer drie is me wel bijgebleven: Bent van Looy, de in Parijs wonende componist en het creatieve brein van de Belgische band Das Pop.
  Door Lucas Bremmers

  Bent van Looy is al sinds de oprichting in 1994 frontman van deze Belgische band - die, naar eigen zeggen, 'popmuziek met een zwart randje' brengt. Dat zwarte randje is in elk geval niet letterlijk op het podium terug te vinden, want daar doet Das Pop juist zijn uiterste best om er een groot en vooral kleurrijk feest van te maken. Op de afgelopen editie van Rock Werchter werden er grote opblaasbare palmbomen vanaf het podium het publiek ingesmeten en werd het podium zelf versierd met vele zilveren ballonnen. Feest derhalve. En een ijzersterk optreden.

  Naast zijn vele talenten (van Looy is naast tekstdichter en zanger ook schilder en tekenaar) en status van 'op-drie-na-slimste-mens-ter-wereld-in-België' heeft hij samen met zijn band Das Pop ook op commercieel vlak een neusje voor het genereren van extra aandacht: de release van het album 'I Love' in 2000 ging gepaard met een uitgebreide opvallende t-shirtlijn. En het in 2003 verschenen 'The Human Thing' werd in 4 verschillende hoezen op de markt gebracht. Ook nu weer genoeg media-aandacht voor deze band.

  Door de deelname aan de eerdergenoemde kwis werd Das Pop bij een nog groter publiek bekend. Want buiten Studio Brussel (die de band vanaf het eerste uur zag zitten) gingen ook andere radiozenders hun nummers draaien. Ook waren ze regelmatig te gast op de Belgische tv om een optreden te verzorgen en zo bij een breed publiek onder de aandacht te worden gebracht. Slimme band, dat Das Pop.

  Gelukkig hoeft de groep het niet van trucjes als shirts, hoezen en kwisdeelnames te hebben. Daar prikken muziekliefhebbers zo doorheen. Das Pop is namelijk gewoon erg sterk in wat ze doen: kwalitatief goede muziek maken. Das Pop albums ademen stuk voor stuk een andere sfeer uit, maar zijn toch allemaal herkenbaar als 'typische Das Pop-pop'. Prettige muziek met zo nu en dan een zwart randje en af en toe zelfs een prettig gestoord randje. De slimste mensen van het ZPF staan vandaag in elk geval om half negen voor het hoofdpodium. Om te kijken en vooral te luisteren naar Das Pop!

  Das Pop, Superknaller (HP) 20:15-21:15